Suomen Ergonomiayhdistys ry (ERY) palkitsee vuosittain yhden suomalaisen ergonomian alaan liittyvän yliopisto- tai ammattikorkeakoulutasoisen perustutkinnon tai muun opinnäytetyön 500 euron suuruisella opiskelijastipendillä.
Opiskelijapalkintoa voivat hakea opiskelijat, joiden ergonomian alaan liittyvä yliopisto- tai ammattikorkeakoulutasoinen perustutkinto tai muun opinnäytetyö on valmistunut ja hyväksytty palkitsemista edeltävänä vuonna.
Opiskelijapalkinnon myöntämisessä arvioidaan opinnäytetyötä seuraavista näkökulmista:
Opiskelijapalkinnon saajan päättää Ergonomiayhdistyksen hallitus. Opiskelijapalkinnon saajan julkistaminen ja palkitun opinnäytteen esittely tapahtuu Ergonomiayhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä. Opinnäytetyökilpailuun voi osallistua toimittamalla hakemus yhdistyksen sähköpostiin ery@ergonomiayhdistys.fi maaliskuun loppuun mennessä.
Opiskelijapalkinnon saajan edellytetään kirjoittavan tiivistelmän opinnäytetyöstään julkaistavaksi Ergonomiayhdistyksen verkkosivustolla.
Opiskelijapalkinnon 2024 voittaja
Vuonna 2024 Suomen Ergonomiayhdistyksen opiskelijapalkinto myönnettiin Itä-Suomen yliopistosta terveystieteiden maisteriksi valmistuneelle Katja Holmille. Holmin pro gradu -tutkielman aiheena oli ”Etätyön fyysinen ja kognitiivinen ergonomia tietotyössä COVID-19-pandemian aikana”. Perusteluina valinnalle käytettiin seuraavia asioita: ”Tutkielma on opinnäytteeksi korkeatasoinen, tutkimusmenetelmiltään monipuolinen, rakenteeltaan selkeä ja kieliasultaan kiitettävä. Siinä tuodaan esille etätyön fyysiseen ja kognitiiviseen ergonomiaan liittyviä erityispiirteitä, haasteita ja ratkaisuja. Tutkielman tulokset koskevat suurta joukkoa työelämässä olevia. Työssä tuodaan esille useita hyviä käytäntöjä, joilla etätyötä kyetään sujuvoittamaan.”
Tiivistelmä luettavissa täällä: tiivistelmä.
Opiskelijapalkinnon 2023 voittaja
Vuonna 2023 Suomen Ergonomiayhdistyksen opiskelijapalkinto myönnettiin Itä-Suomen yliopistosta terveystieteiden maisteriksi valmistuneelle Sari Wittingille. Wittingin pro gradu -tutkielman aiheena oli ”Lukivaikeuden yhteys koettuun työkykyyn ja vaikeuksiin työtehtävissä”. Perusteluina valinnalle käytettiin muun muassa seuraavia asioita: ”Tutkielma on opinnäytteeksi sopivasti rajattu, riittävän laaja, rakenteeltaan selkeä ja kieliasultaan hyvä. Siinä tuodaan esille erityisesti kognitiivisen ergonomian merkitys lukivaikeuden aiheuttamien vaikeuksien selättämisessä. Tutkielman tuloksilla on uutuusarvoa ja ne koskevat suurta joukkoa työelämässä olevia. Työssä tuodaan esille hyviä käytäntöjä ja tarvittavia tukitoimia työpaikoille.”
Tiivistelmä Sari Witting: luettavissa täällä
Opiskelijapalkinnon 2022 voittaja
Vuonna 2022 Suomen Ergonomiayhdistyksen opiskelijapalkinto myönnettiin Oulun yliopistosta tuotantotalouden diplomi-insinööriksi valmistuneelle Ismo Saaraselle. Saarasen lopputyön aiheena oli ”Lean-kokoonpanosolutuotannon kehittäminen tuottavuuden ja hyvinvoinnin näkökulmasta”. Perusteluina valinnalle käytettiin muun muassa seuraavia asioita: ”Tämä suunnittelutieteellinen tutkimus sisältää sekä kattavan kirjallisuuskatsauksen että perusteellisen empiriaosion. Työn merkittävyys käytännön tasolla on suuri, sillä työ parantaa tehokkuutta, turvallisuutta ja käytettävyyttä kohdeyrityksessä. Työ on lisäksi laadukkaasti kirjoitettu”.
Tiivistelmä luettavissa täällä: Tiivistelmä Ismo Saaranen (pdf)
Opiskelijapalkinnon 2021 voittaja
Vuonna 2021 Suomen Ergonomiayhdistyksen opiskelijapalkinto myönnettiin Itä-Suomen yliopistosta terveyden edistämisen koulutusohjelman ergonomian pääaineesta terveystieteiden maisteriksi valmistuneelle Piia Kauhaselle. Kauhasen pro gradu -työn aiheena oli Savon yksinyrittäjien verkostoituminen ja työhyvinvointi. Valinnan perusteina oli opinnäytetyön ajankohtainen aihe sekä aiheen kiinteä yhteys työelämään. Yksinyrittäjiä on Suomessa yli puolet kaikista yrittäjistä, ja opinnäytetyö antaa perusteltuja, konkreettisia tukitoimia paikallisen yrittäjäjärjestön hyödynnettäviksi yrittäjien verkostoitumisen ja työhyvinvoinnin edistämisessä.
Tiivistelmä luettavissa täällä: Tiivistelmä Piia Kauhanen.pdf
Opiskelijapalkinnon 2020 voittaja
Vuonna 2020 Suomen Ergonomiayhdistyksen opiskelijapalkinto myönnettiin Itä-Suomen yliopistosta terveyden edistämisen pääaineesta (ergonomia) terveystieteiden maisteriksi valmistuneelle Kati Nevalaiselle. Nevalaisen pro gradu -työn aiheena oli: "Työterveysyhteistyö terveyden edistämisessä fyysisesti raskaassa työssä. Tapaustutkimus metallialan yrityksessä". Valinnan perusteina oli opinnäytetyön tärkeä ja ajankohtainen aihe sekä aiheen kiinteä yhteys työelämään. Lisäksi opinnäytetyön näkökulma oli preventiivinen ja tuloksina esitettävät kehitysehdotukset olivat konkreettisia ja ovat/tulevat kohdeyrityksen käyttöön.Tapaustutkimus kohdistui suureen metallialan yritykseen. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, minkälaista tukea fyysisesti raskasta työtä tekevät toivoivat terveyden edistämiseen työterveyshuollolta sekä työnantajalta.
Jotta työntekijät pysyvät työkuntoisina eläkeikään asti tarvitaan yksilö- työyhteisö-, kuin yhteiskunnallisiakin toimenpiteitä. Ennenaikaiselle eläkkeelle jäämisen riski on 14-kertainen fyysisesti raskaissa ammateissa, verrattuna pienen riskin ammatteihin. Työpaikat ovat tärkeitä terveyden edistämisen konteksteja, jossa työterveysyhteistyö on keskeisessä roolissa.
Tutkimuksen perusteella metallialan työntekijät toivoivat työterveysyhteistyöltä tukea itsestä huolehtimiseen, elintapoihin, työssä jaksamiseen ja työkykyyn liittyvissä asioissa. Työpaikalla oli kiinnitetty huomiota muun muassa työn muokkaamiseen työkykyä vastaavaksi, mikä nähtiin tärkeänä terveyden edistämisen toimenpiteenä jatkossakin. Työntekijät toivoivat työtoiminnan kehittämistä, joustavaa työaikaa ja työilmapiiriin panostamista. Tutkimuksen perusteella työntekijät eivät aina osanneet erotella kenen tehtävä oli järjestää työkykyä ylläpitävää ja terveyttä edistävää toimintaa työpaikalla, ja mitä terveyden edistämisen toimenpiteitä työpaikalla oli tehty. Tulokset osoittivat, että työntekijöillä on tarve tulla kuulluksi ja ennen kaikkea olla mukana terveyden edistämisen suunnittelussa ja kehittämisessä työpaikalla, mikä parantaa myös työhön sitoutumista. Terveyttä edistävä toiminta kannattaa tehdä näkyvämmäksi työpaikalla ja käydä yleistä keskustelua työterveyshuollon roolista ja roolien selkeyttämisestä työterveysyhteistyön keinoin.
Opiskelijapalkinnon 2019 voittaja
Vuonna 2019 Suomen Ergonomiayhdistyksen opiskelijapalkinto myönnettiin Oulun ammattikorkeakoulun Fysioterapian tutkinto-ohjelman opiskelijoille Niina Backmanille ja Elina Lääperille. Heidän opinnäytteensä aiheena oli: "Asennot haltuun - ergonomiaopas opiskeluun avoimessa oppimisympäristössä 5-6lk oppilaille". Avoimet oppimisympäristöt yleistyvät Suomessa peruskouluissa. Tämä haastaa myös ergonomiaa. Näissä oppimisympäristöissä perinteisiä luokkahuoneita ei ole ja kalusteet ovat muunneltavissa. Uudenlainen oppimisympäristö sallii vapaammat opiskeluasennot ja oppilaille enemmän mahdollisuuksia liikuskella oppituntien aikana. Uudenlaiset kalusteet ja niiden sallimat vapaammat opiskeluasennot voivat kuitenkin kuormittaa lasten ja nuorten tuki- ja liikuntaelimistöä eri tavalla. Lasten ja nuorten tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat yleistyneet Suomessa viimeisten vuosikymmenten aikana, joten näiden vaivojen ehkäisy on tärkeää. Kouluympäristöllä on suuri vaikutus lasten terveyteen, koska lapset viettävät paljon aikaa siellä päivittäin.
Opinnäytteessä on tuotettu kohderyhmälle sopiva ergonomiaopas opiskelun tueksi. Ergonomiaoppaassa opettajana toimii luurankohahmo Kalle, joka seurailee oppilaan toimintaa koulupäivän aikana ja puuttuu oppilaan ergonomisesti epäsuotuisiin opiskeluasentoihin hauskoilla tavoilla. Ergonomisesti epäsuotuisia opiskeluasentoja havainnollistetaan selkärankamallilla. Kalle-luurankohahmo kertoo opiskeluasentojen haitoista ja ergonomialtaan parempien opiskeluasentojen hyödyistä. Opas on toteutettu siten, että sen voi ottaa käyttöön heti. Ergonomiaopas löytyy osoitteesta: https://youtu.be/iBAD11ctRNw
Opiskelijapalkinnon 2018 voittaja
Vuonna 2018 Suomen Ergonomiayhdistyksen opiskelijapalkinto myönnettiin Itä-Suomen yliopistosta terveyden edistämisen pääaineesta (ergonomia) terveystieteiden maisteriksi valmistuneelle Teemu Suokolle. Suokon pro gradu -työn aiheena oli: "Osallistavan ergonomiaintervention yhteys työn tuottavuuteen ja työhyvinvointiin. Case MSK Cabins Oy".
Teollisuudessa yritysten toimintaedellytysten turvaamiseksi on työhön, työympäristöön ja tuotteisiin kohdistettava kehitystoimenpiteitä. Kehitystyössä vaikutetaan työelämän laatuun, joka on yksi työhyvinvoinnin kokemuksen mahdollistava tekijä. Ergonomian tavoitteena on organisoida työtä ja työympäristöä siten, että muutoksista hyötyvät sekä yritys, että siinä toimiva henkilöstö. Siten ergonomisia työn ja työympäristön kehittämisen toimenpiteitä on tärkeä tarkastella samanaikaisesti tuottavuuden ja työhyvinvoinnin näkökulmasta. Osallistava ergonomia hyödyntää eri henkilöstöryhmien kokemuksia ja tietoa työn kehittämisestä parantaakseen toimintajärjestelmän sujuvuutta ja häiriötöntä toimintaa.
Tutkimuksessa selvitettiin osallistavan ergonomiaintervention yhteyttä työn tuottavuuteen ja työhyvinvointiin teollisuudenalan yrityksessä. Tarkoituksena oli kuvata tuottavuutta ja työhyvinvointia vahvistavia tekijöitä työntekijöiden ja toimihenkilöiden näkökulmasta. Lisäksi tavoitteena oli tuottaa tietoa, jota voidaan hyödyntää yrityksen tuottavuuden ja työhyvinvointitoiminnan kehittämisessä. Tutkimuksessa yhdistettiin tuottavuuden tunnusluku sekä laadullista aineistoa.
Työympäristön ja työjärjestelmän kehittämisen myötä työn tuottavuus nousi työalueella 48,6 %. Yritykselle kertyi vuositasolla 117 227€ tuottoa. Toimihenkilöt ja työntekijät kokivat, että työn kehittäminen oli välttämätöntä ja jatkuvaa toimintaa. Työn kehittäminen toimivassa yhteistyössä osallistavan ergonomian avulla lisäsi luottamusta yhteisiin sopimuksiin työn tekemisen tavoitteista ja vaatimuksista. Työntekijät kokivat, että työn kehittämisellä osallistavan ergonomian avulla turvattiin työn ja terveyden jatkuvuus. Toimihenkilöt kokivat, että osallistavalla ergonomialla edistettiin yrityksen ja henkilöstön suoritusta.
Osallistavan ergonomian yhteys tuottavuuteen ja työhyvinvointiin selittyy toimivan yhteistyön kautta toteutettujen ratkaisujen liittämisessä käytäntöön. Siten kehittämiseen liittyvä työn muutos on mahdollisuus vaikuttaa omaan työkykyyn ja työn jatkuvuuteen. Kehittämisessä tarvittiin johdolta sosioteknistä suunnistusvaistoa eli kykyä sovittaa sosiaalinen järjestelmä osaksi teknistä järjestelmää. Sosioteknisen suunnistusvaiston omaksumisella voidaan tukea yrityksen kilpailukykyä, yksilöllistä työhyvinvointia ja henkilöstön työkykyä.
Opiskelijapalkinnon 2017 voittaja
Asta Rahkonen ja Heidi Virkkunen: "Tuki- ja liikuntaelimistön fyysisen kuormituksen analysointi suurtehoimuroinnin aikana". Valinnan perusteluiksi esitettiin seuraavaa: Suurtehoimuroinnin kuormituksen arviointi on konkreettinen, fyysiseen ergonomian kehittämiseen liittyvä aihe. Opinnäytetyössä menetelminä olivat liikeanalyysipukuun perustuva liikeanalyysi ja strukturoitu kysely. Käytetyt tutkimus- ja analyysimenetelmät ovat tämän laajuiseen opinnäytetyöhön soveltuvia ja relevantteja, ja tulokset kahden eri työtavan työasennoista on havainnollisesti esitetty. Opinnäytetyö antaa perusteltuja, konkreettisia kehitysideoita teollisuusimuroinnin kuormittavuuden vähentämiseen.